Gratis je salon laten groeien?

Gratis je salon laten groeien?

HANDIGE ONDERNEMERSTIPS DIE (BIJNA) NIETS KOSTEN!

Slim ondernemen in deze tijd van crisis is een voorwaarde om te kunnen overleven met je bedrijf. Gelukkig zijn er veel handige tools die je gratis of voor weinig geld kunt inzetten. Ze vergen vaak wat extra werk om ze goed onder de knie te krijgen en langdurig resultaat te realiseren, maar ze kunnen je ook heel veel opleveren - zelfs bij een heel beperkt budget!

Marktonderzoek

Het kan je heel veel euro’s schelen wanneer je goed weet wat eigenlijk de behoefte van je klant is. Dat klinkt logisch, maar vaak gaan we op basis van aannames maar zo snel mogelijk aan de slag en vergeten na te gaan of de klant eigenlijk wel op onze boodschap zit te wachten. Ga dus eerst na welke behoeftes er zijn bij jouw doelgroep en bedenk dan hoe jij dit kunt invullen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een enquête-tool zoals SurveyMonkey. Ook is er vaak veel marktinformatie beschikbaar bij brancheverenigingen zoals ANKO en ANBOS, bij banken en bij het CBS.

PR

Wanneer je iets leuks met nieuwswaarde te vertellen hebt, dan is PR vaak een hele budgetvriendelijke manier om je boodschap te delen. Bedenk wel dat journalisten dagelijks overspoeld worden met berichten van allerlei bedrijven die allemaal graag hun bericht in de media zouden zien. Het loont vaak om selectief te zijn in de keuze van naar wie je het bericht stuurt. Besteed daarbij veel aandacht aan de begeleidende communicatie. Vergeet niet om je bericht nog extra onder de aandacht te brengen door het bericht na te bellen. Wanneer je iets meer budget hebt, is het zeker aan te raden om een PR bureau in te zetten. Zij hebben vaak veel betere connecties en kunnen daardoor meer voor elkaar krijgen bij de media. Bepaal dus goed wat je wilt bereiken en hoeveel je daar voor over hebt.

E-Mail Marketing

Je huidige klantenkring meer laten kopen is vaak veel goedkoper en lucratiever dan nieuwe klanten aantrekken. Een goede manier om je bestaande klanten meer van je producten of behandelingen te verkopen is door regelmatig inspirerende e-mails te sturen en ze te attenderen op leuke acties in je salon. Een goede tool om mooie e-mails te maken is Mailchimp. Bij maar een klein aantal mails zijn zij zelfs gratis te gebruiken.

Social Media

Klanten die fan van je zijn kunnen je weer helpen aan nieuwe klanten via social media. Bijna alle tools zijn gratis, zoals Facebook, Twitter en Pinterest, maar ze kosten vaak wel veel tijd om te onderhouden. Bedenk daarom vooraf wat je wilt bereiken met de verschillende tools en laat je niet verleiden om ‘likes te kopen’. Het is namelijk niet zo moeilijk om het te laten lijken alsof je veel fans hebt door bijvoorbeeld Facebook advertising en Like&Win acties in te zetten. Maar wees eerlijk tegenover jezelf of deze likes je wel omzet gaan brengen. Consumenten worden steeds slimmer en zien dat er veel geïnvesteerd wordt in hun aandacht. Veel social media profielen zijn daarom tegenwoordig aangemaakt met als enig doel om zo veel mogelijk voordeel te hebben. Wanneer daar dus geen netwerk aan vast zit, is de like die je van deze profielen krijgt waardeloos.

Resultaten analyseren

Wat we vaak vergeten te doen is blijven meten. Want: meten = weten! Wanneer je goed bijhoudt hoeveel tijd en geld je in de verschillende activiteiten stopt en vervolgens analyseert welke daarmee het meest effectief is geweest, kun je je tijd en geld steeds een beetje beter in gaan zetten. Alle social media tools hebben ook een analyse-sectie waarin je kunt zien wat de resultaten zijn. Wanneer je wilt weten waar de mensen op je website vandaan komen en wat ze doen op je website, kun je gebruik maken van Google Analytics. En ook de e-mail tools kunnen veel details geven over welke klanten je e-mails openen, waar ze op klikken en andere interessante weetjes die je kunnen helpen om die volgende e-mail nóg beter te maken.
Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Mail ons dan via: salons@beautybookers.nl.
< terug 

Het is fijn om een vrouw te zijn!

Ontdek het idee achter BeautyBookers Ontdek het idee achter BeautyBookers

Eenvoudig de beste salons vinden, vergelijken en op ieder moment boeken. Minder gedoe, meer genieten!
Meld je gratis aan!